Cara isi masa lapang lepas exam SPM


Terkenang zaman dulu lepas habis peperiksaan SPM.Habis je paper...riuh-rendah sekolah saya.Main Bola Sepak kat BasketBall court.Bunyikan Hon motorsikal kuat-kuat.Letupkan mercun.Pass is past. Pastu dalam masa 3 Bulan nak buat apa ye?...Biarlah saya share berdasarkan pengalaman.Ini penting kerana confirm cuti anda akan bosan dan mula menyesal apabila masuk IPT inshaAllah.

1. Pada minggu pertama,pi ajak kawan-kawan tengok wayang,mandi air terjun/sungai,melancung dan sebagainya.
2.Start kumpul duit.Cuba kerja part-time kat McDonald/KFC/shopping centre.Kenapa nak kerja pulak?
-->Nanti time masuk IPT,duit belanja perlu banyak pakai.Scholarship tak masuk apabila korang masuk IPT...lepas 2-3 bulan baru masuk dalam account bank...So,by that time kena ada backup la...That why ok?

3.Belajar pandu kereta/motor atau kedua-dua skali.

4.Kalau x nak kerja juga,cuba la belajar skill baru.Contohnya
  • Memasak
  • Designing (Photoshop/Illustrator/After Effect)
  • Menjahit
  • Belajar bahasa baru eg:mandarin/Arab/korea/jepun/etc
  • Buat bisness online
  • HAFAL JUZ AMMA(juz 30) -->for muslim
5.Kalau nak belajar agama dan sunnah Nabi SAW dan amalkan pada masa yang sama,ikutlah jemaah Tabligh yang sedang bergerak.Sebab sekarang waktu cuti sekolah,jadi banyak ustaz/guru2 sekolah yang sedang ikuti jemaah 40hari..

6.Kalau anda seorang yang suka perkara Computer.
Cubalah explore Open Source OS--Ubuntu/Linux Mint.Buat dual-boot atau pakai ubuntu/linux dalam VMware Player.
Belajarlah pakai software baru selain Office 20++....cuba openOffice .
Cuba belajar teknik baiki laptop dan PC.
Belajar pasal Mac OS
Belajar format PC/Laptop

Hmm kalau nak tambah idea,silalah comment,nak kutuk pun saya tidak kisah.

1 comments:

  1. Proflyerz said...:

    salam , kalau ada NGO India Muslim nak adakan kursus komputer atau asas laman web, sila email kepada mdsha76@yahoo.comngl

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Life Is Simple LA! © Life-Is-Simple-LA!!!-2010-till now.